Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црна Гора — Саопштење по завршетку посјете делегације ММФ-а

Црна Гора — Саопштење по завршетку посјете делегације ММФ-а
Датум објаве: 28.03.2014 15:29 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


ММФ је, по окончању мисије у Црној Гори, у трајању од 25. до 27. марта, објавио саопштење за јавност, на сљедећем линку:
хттпс://www.имф.орг/еxтернал/нп/сец/пр/2014/пр14140.хтм
У наставку превод саопштења на црногорски језик:

Изјава са завршног састанка посјете делегације ММФ-а Црној Гори

Саопштење за јавност број 14/140 од 28. марта 2014.

Тим Међународног монетарног фонда (ММФ), предвођен Аласдаир Сцотт-ом, посјетио је Подгорицу током периода 25-27. март како би разговарао о недавним економским догађајима и агенди политика које надлежни органи имају за 2014. и на средњи рок.  Тим се састао са Гувернером Централне банке господином Дакићем и запосленима Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ) како би разговарали о финансијском сектору, ради припреме за Банкарски форум који се одржава 28. марта, а који заједнички организују ММФ и ЦБЦГ, који ће спојити представнике приватних банака, њихових матичних банака, ЦБЦГ-а и међународних финансијских институција. Тим се састао са министром финансија господином Жугићем и запосленима у Министарству финансија, као и са представницима банакама и организација из приватног сектора.

На крају посјете, господин Сцотт је дао сљедеће саопштење:

»Након контракције у 2012, БДП се снажно опоравио у 2013. на нивоу од 3,5%, што је један од најснажнијих учинака у региону.  Економија је нарочито имала користи од високих нивоа производње електричне енергије и одређеног броја нових инвестиционих пројеката.  Пројектовано је да ће раст БДП-а благо успорити у 2014. на 2,7%, због одређених ограничења капацитета у сектору туризма, али без обзира на то очекујемо наставак позитивног тренда.

»Остали су неки дуготрајни проблеми.  Нарочито је постојан висок ниво лоших кредита, док је кредитни раст у стагнацији.  Тим ММФ-а поздравља иницијативу коју је предузела Централна банка везану за омогућавање добровољног реструктурирања. Влада би требало да размотри могућност допуне ове мјере снажењем капацитета правосудног система, у дијелу извршења уговора, те наставком напора на повећању наплате пореза и увођењу неформалне економије у легалне токове.  Ове мјере би олакшале банкама одобравање кредита по нижим каматним стопама.

»Задовољни смо корацима које су надлежни орагни преудузели током претходне године на смањењу буџетског дефицита. Комбинација важних фискалних мјера је обиљежила унапријеђење у наплати прихода и обуздавању расхода. Као резултат тога, уз опоравак, изражен растом, остварено је значајно унапријеђење у јавним финансијама.  Примарни биланс је побољшан за скоро 3 процента БДП-а прошле године, што је  резултирало тиме да је дефицит на нивоу од нешто преко 1 процента. Међутим, пројекат аутопута Смоковац-Матешево ће значајно допринијети дефициту буџета и јавном дугу у наредним годинама, повећавајући ризике по фискалну и одрживост дуга.  Како би се минимизирало нагомилавање дуга које из тога произилази, надлежни органи се охрабрују да предузму додатне кораке на јачању основне буџетске позиције. Чини се да су приходи већ сада релативно високи у поређењу са другим земљама региона. Стога би подешавања требало да се ослањају углавном на трајним уштедама текућих расхода. Такође, усљед нових обавеза насталих по основу пројекта аутопута, престанак буџетске подршке КАП-у представља императив.

»Тим ММФ-а ће се вратити у Црну Гору на јесен приликом консултација везаних за члан ИВ статута ММФ-а, а том приликом ће запослени у ММФ-у презентирати надлежним органима потпуну макроекономску оцјену.«