Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

мр Јелена Јоветић - Генерална директорица Директората за политику јавних набавки


Министарство финансија

Јелена Јоветић је рођена 17. јуна 1985. године у Бијелом Пољу, гдје је и завршила основну школу као носилац диапломе Луча, и гимназију. На Економском факултету у Подгорици дипломирала је 2008. године са просјечном оцјеном 9,7. На истом факултету у оквиру постдипломских студија “Међународна економија” одбранила је магистарску тезу “Савремени концепт управљања спољњим јавним дугом”. 

 

Свој радни ангажман започела је у Министарству финансија, 03. децембра 2007. године, као стажиста у оквиру Интернсхип програма за најбоље студенте Универзитета Црне Горе у Влади Црне Горе, у организацији Владе Црне Горе, Универзитета Црне Горе и Центра за демократску транзицију. Након чега је обављала послове самосталног савјетника и начелника Дирекције за унапрјеђење пословног амбијента до именовања за В. Д. генералног директора Директората за политику јавних набавки, марта 2019. године.

 

Од септембра 2018. године члан је Управног одбора Фонда за за здравствено осигурање Црне Горе, члан Управног одбора Фонда за заштиту депозита Црне Горе, као и члан Надзорног одбора Националне туристичке организације Црне Горе.

 

Члан је Радне групе за припрему преговора о приступању Црне Горе Европској унији за преговарачко поглавље 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, преговарачко поглавље 20 - предузетништво и индустријска политика, као и  преговарачко поглавље 5 – јавне набавке. Евалуатор је и верификатор Регионалног Савјета БФЦ СЕЕ мреже (Бусинесс Фриендлy Цертфицате Соутх Еаст Еуропе), која представља регионалну платформу јавног, приватног и цивилног сектора, за унапређење конкурентности и економског развоја у земљама Југоисточне Европе

 

Током свог радног анганжмана у Министарству финансија координирала је и учествовала у оквиру различитих реформских активности креирања повољне пословне климе. Истовремено, водила сарадњу са кредитним рејтинг агенцијама и пратила оцјену кредитног рејтинга Црне Горе. Додатно, пратила је тржиште лизинга у Црној Гори, учествовала у активностима европских интеграција, као и међународне сарадње. Координатор је израде Закона о јавно-приватном партнерству, као и учесник у изради других системских прописа првенствено у дијелу политике јавних набавки и финансијског система.

Учествовала је у реформама унапрјеђења пословног амбијента и ефикасности јавног сектора, а посебно у дијелу: регистрације предузећа, регистрације непокретности и издавања грађевинских дозвола. Истовремено, радила на увођењу и касније примјени Регулаторy Импацт Ассессмент (анализе ефеката прописа). У спровођењу реформских активности сарађивала је са међународним организацијама, као што су: Свјетска банка, УСАИД, УНДП, СИГМА.

 

Учествовала је на више стручних конференција и студијских програма на тему структурних реформи, финансијског система, унапрјеђења пословне климе, макроекономске политике, економског развоја и приватно-јавног партнерства у Аустрији, Њемачкој, Великој Британији, Шведској, Данској, Словенији, Грузији, Кини.

 

Аутор је више радова објављених у домаћим часописима.

 

Говори енглески језик.   

 

Удата, мајка Луције и Дамјана.

 

Контакт емаил: јелена.јоветиц@миф.гов.ме